Nieuws

U wordt slimmer van pianospelen

Er is nóg een reden om lekker veel piano te spelen. Piano spelen is namelijk niet alleen leuk en ontspannend, maar u wordt er ook nog eens slim van. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken. Hoe dit kan, leggen we u uit in dit blog. 

Het is ongetwijfeld herkenbaar. Bent u gestrest, dan helpt piano spelen. U krijgt ruimte in uw hoofd en kan stressvrij verder met uw taken. Dit blijkt ook neurologisch verklaarbaar. Muziek ontspant en heeft een positieve uitwerking op de hersenen. Dit geldt zowel voor volwassenen als kinderen. Wetenschappelijk verklaard, zorgt muziek voor een stimulans van de neuronale verbindingen. Dit zorgt weer voor een ‘leeg hoofd’ en (licht) toegenomen intelligentie.  

Zeker als het gaat om (jonge) kinderen heeft het bespelen van een instrument een positief gevolg: het bevordert namelijk de intelligentie en sociale vaardigheden. En als kinderen goed oefenen, krijgen ze ook een beter zelfbeeld. Niet voor niets hoor je regelmatig in de media dat er meer aandacht moet komen voor muziekonderwijs op school. Dat dit grote voordelen heeft, blijkt ook uit onderzoek van de Duitse professor Hans Günther Bastian. Hij onderzocht over een periode van zes jaar een groep kinderen, waarvan de ene helft extra muziekles kreeg en de andere niet. De kinderen mét les scoorden hoger in intelligentietests. Reden om snel weer achter de piano te kruipen dus!

Meer te weten komen over het verband tussen het bespelen van een muziekinstrument en het brein? Bekijk dan zeker deze documentaire op YouTube: