Nieuws

Ingespeelde hamerkoppen

Na enkele jaren zijn de hamerkoppen toe aan een schuurbeurt en intonatie. Dit om de contacttijd van de hamer met de snaar korter te maken. Dit proces is belangrijk om zo alle boventonen de kans te geven zich te ontplooien. De boventonen dragen enorm bij voor een heldere en sprankelende klank (mits de kwaliteit van het materiaal van de hamerkop en vilt degelijk is)

De hamerkoppen van deze piano zijn behoorlijk ingespeeld, te zien aan de groeven die worden veroorzaakt door contact met de snaar. Allereerst demonteren we de bovenhamers uit het mechaniek en zetten deze per sectie in een klem:

Na het voorintoneren (naalden in de schouders van de hamerkop prikken om zo de elasticiteit van het vilt te beinvloeden) gaan we met schuurlinnen van 3 verschillende korrels de koppen weer in model brengen. En uiteindelijk polijsten met extra fijn schuurlinnen.

Het resultaat; hamerkoppen die de energie weer keurig overbrengen op de snaren.

De hamers worden teruggeplaatst in het mechaniek. Nu controlleren we bij alle hamerkoppen of de snaren van een toon (koor) gelijkmatig klinken (dit wordt 'sjeitelen' genoemd). Vervolgens worden de koppen geïntoneerd. Het proces van fijn intoneren is deels het vinden van de ideale balans van klank en helderheid en een stukje persoonlijke smaak van de pianotechnicus en de klant.

Dankbaar en mooi werk!